Plättar och tunnpannkaka i all ära men ibland är det härligt att sätta tänder i en norrländsk tjockpannkaka. Det finns recept på tjock-pannkaka som passar både till efterrätt och som lunchmat.
För en lättlagad lunch är det perfekt att vispa ihop en pannkakssmet, bryna lite bacon eller skinka och lägga alltsammans i en ugnsform eller braspanna och grädda i cirka en halv timme. Som serveringsförslag är det gott med rårörda lingon, rivna morötter och hårt bröd. Som omväxling till fika eller efterrätt kan man laga en tjock pannkaka och täcka den med skivade äpplen och strö över socker och kanel. Färdiggräddad tjock pannkaka kan ätas med norrländsk grädde eller glass. Har du gott om blåbär hemma kan man byta ut äpplena mot blåbär och det blir en härlig tjock pannkaka som passar utmärkt till mellanmål. Till jul hör det till att använda saffran i köket. Prova en ny rätt och gör utifrån ett recept tjock pannkaka av risgrynsgröt och tillsätt sedan saffran. Detta kan med fördel göras i sockerkaksformar och gräddas i ugnen tills smeten har fått lagom konsistens och ovansidan är gyllenbrun. Tjock pannkaka kan varieras i det oändliga.
13 tjock pannkaka recept i alla kategorier.